+420 735 158 122

(10:00 - 18:00)

Herbalus.czHerbalus.sk
Herbalus Logo

Zdravotní přínosy vlašských ořechů

|
Strava

Vlašské ořechy jsou častou přísadou do různých pokrmů, ať už sladkých, tak i slaných. Znáte ale zdravotní přínosy, které tyto ořechy mají? To a další informace naleznete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Sdílejte článek:

Zdravotní přínosy vlašských ořechů

Nejdůležitějších 5 bodů článku

  • Co jsou to vlašské ořechy (vlašáky) 
  • Výživový profil vlašských ořechů 
  • Tuky a minerály ve vlašácích 
  • Zdravotní benefity vlašáků 
  • Rizika a vedlejší účinky vlašských ořechů

 

Všimli jste si někdy, že vlašský ořech vypadá stejně jako lidský mozek? Podle starověké moudrosti je to víc než jen náhoda. Vzhledem k tomu, že jedním z největších přínosů výživy vlašskými ořechy je schopnost podporovat váš nejdůležitější orgán - mozek - je vědecky prokázáno, že vlašské ořechy jsou skutečnou „potravou pro mozek“ a jedním z nejzdravějších ořechů vůbec.

 

Co jsou to vlašské ořechy? 

Vlašské ořechy (Juglans regia - ořešák královský) jsou stromové ořechy, které pocházejí ze Středomoří a střední Asie a jsou součástí lidské stravy již tisíce let.

 

Tyto ořechy jsou bohaté na omega-3 tuky a obsahují vyšší množství antioxidantů než většina ostatních potravin. Konzumace vlašských ořechů může zlepšit zdraví mozku a předcházet srdečním onemocněním a rakovině.

 

Vlašské ořechy se nejčastěji konzumují samostatně jako svačina, ale lze je také přidávat do salátů, těstovin, snídaňových cereálií, polévek a pečiva. Vyrábí se z nich také olej z vlašských ořechů - drahý kulinářský olej, který se často používá do salátových zálivek.

 

Dalším příbuzným druhem, o který je komerční zájem, je ořešák černý východní (Juglans nigra), který pochází ze Severní Ameriky.

 

vlasak

 

Výživové údaje o vlašských ořeších

Jedna porce vlašských ořechů, která obsahuje asi 7 vlašských ořechů, obsahuje:

Tuky

Vlašské ořechy obsahují přibližně 65 % hmotnostních tuků. Stejně jako ostatní ořechy pochází většina kalorií ve vlašských ořeších z tuků. To z nich dělá energeticky vydatnou a vysoce kalorickou potravinu.

 

Nicméně i když jsou vlašské ořechy bohaté na tuky a kalorie, studie ukazují, že při nahrazení jiných potravin ve stravě nezvyšují riziko obezity.

 

Vlašské ořechy jsou také bohatší na polynenasycené tuky než většina ostatních ořechů. Nejhojněji zastoupenou je omega-6 mastná kyselina zvaná kyselina linolová.

 

Obsahují také poměrně vysoký podíl zdravého omega-3 tuku kyseliny alfa-linolenové (ALA). Ta tvoří asi 8-14 % z celkového obsahu tuků. Vlašské ořechy jsou vlastně jediné ořechy, které obsahují významné množství ALA.

 

ALA je považována za zvláště prospěšnou pro zdraví srdce. Pomáhá také snižovat záněty a zlepšovat složení krevních tuků. ALA je navíc prekurzorem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem EPA a DHA, které jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných látek.

 

Věděli jste?

Ořešák královský patří mezi nejčastěji pěstované dřeviny na světě.

 

Vitamíny a minerály

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem několika vitaminů a minerálních látek, včetně:

  • Měď – Tento minerál podporuje zdraví srdce. Pomáhá také udržovat funkci kostí, nervů a imunitního systému.
  • Kyselina listová – Kyselina listová, známá také jako folát nebo vitamin B9, má mnoho důležitých biologických funkcí. Nedostatek kyseliny listové během těhotenství může způsobit vrozené vady.
  • Fosfor – Asi 1 % vašeho těla tvoří fosfor, minerál, který je přítomen hlavně v kostech a má mnoho funkcí. 
  • Vitamín B6 – Tento vitamin může posilovat imunitní systém a podporovat zdraví nervů. Nedostatek vitaminu B6 může způsobit anémii.
  • Mangan – Tento stopový minerál se v největším množství nachází v ořeších, celozrnných potravinách, ovoci a zelenině.
  • Vitamin E – V porovnání s ostatními ořechy obsahují vlašské ořechy vysoké množství speciální formy vitaminu E zvané gama-tokoferol.

 

Další rostlinné sloučeniny

Vlašské ořechy obsahují komplexní směs bioaktivních rostlinných látek. Jsou mimořádně bohaté na antioxidanty, které se koncentrují v hnědé slupce. Ve studii zkoumající obsah antioxidantů v 1 113 potravinách běžně konzumovaných ve Spojených státech se vlašské ořechy umístily na druhém místě.

 

Mezi významné rostlinné sloučeniny ve vlašských ořeších patří:

  • Kyselina elagová – Tento antioxidant se ve vlašských ořeších vyskytuje ve vysokém množství spolu s dalšími příbuznými sloučeninami, jako jsou ellagitaniny. Kyselina ellagová může snižovat riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
  • Katechin – Katechin je flavonoidní antioxidant, který může mít různé zdravotní účinky, včetně podpory zdraví srdce.
  • Melatonin – Tento neurohormon pomáhá regulovat tělesné hodiny. Je to také silný antioxidant, který může snižovat riziko srdečních onemocnění.
  • Kyselina fytová – Kyselina fytová neboli fytát je prospěšný antioxidant, ačkoli může snižovat vstřebávání železa a zinku z téhož jídla - tento účinek se týká pouze těch, kteří dodržují nevyváženou stravu.

juglans regia

 

Výhody vlašských ořechů

Vlašské ořechy jsou bohaté na polynenasycené tuky, které jsou pro vás prospěšnější než nasycené tuky. Mají také vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin.

 

Studie ukazují, že konzumace vlašských ořechů může pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu i „špatného“ LDL cholesterolu. Cholesterol může tvořit v tepnách plak, ale pravidelná konzumace vlašských ořechů může pomoci udržet stěny vašich tepen zdravé.

 

Vlašské ořechy mohou pomoci zmírnit typ zánětu, který vede k srdečním onemocněním. Mohou také pomoci snížit pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny, která by mohla způsobit infarkt.

 

Věděli jste?

Při trhání ořechů ze stromu hrozí obarvení pokožky do hněda, díky ořešákovým silicím.

 

Zdraví srdce

Většina tuků ve vlašských ořeších a ořechovém oleji obsahuje omega-3 mastnou kyselinu zvanou kyselina alfa-linolenová. Tento „dobrý tuk“ může snížit riziko srdečních onemocnění o 10 %, pokud je konzumován jako součást každodenní stravy.

 

Vědci se domnívají, že je to proto, že omega-3 kyseliny mohou snižovat hladinu cholesterolu a pomáhají tak udržovat tepny čisté a správně fungující.

 

Věděli jste?

Pravidelná konzumace vlašských ořechů také snižuje hladinu triglyceridů, což je typ tuku spojovaný s vyšším rizikem srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice.

 

Nižší riziko cukrovky

Vlašské ořechy a ořechový olej mají vysoký obsah antioxidantů, které mohou snižovat hladinu cukru v krvi, což může snížit riziko cukrovky

 

Studie ukazují, že tyto antioxidanty mají také protizánětlivé účinky. Zánět je přirozenou reakcí našeho těla na stres a infekci, ale může způsobit inzulinovou rezistenci, která blokuje schopnost těla využívat cukry. Tím se zvyšuje hladina cukru v krvi, což zvyšuje riziko obezity a cukrovky.

 

 

Prevence obezity

Přestože jsou ořechy vysoce kalorické, dlouhodobé studie prokázaly, že lidé, kteří jedí ořechy ve zdravých dávkách, mají nižší míru přibývání na váze a obezity než ti, kteří je nejedí. Vědci se domnívají, že je to proto, že ořechy mají vysoký obsah vlákniny a pomáhají zahnat hlad.

 

Lepší střevní bakterie

Výsledky několika studií naznačují, že lidé, kteří jedí vlašské ořechy, mají více probiotik a dalších dobrých střevních bakterií než ti, kteří je nejedí.

 

Zdravá rovnováha střevních bakterií souvisí se sníženým výskytem depresí i rakoviny tlustého střeva.

 

 

Zdraví mozku

Bylo prokázáno, že rostlinné sloučeniny obsažené ve vlašských ořeších, jako jsou polyfenoly, mají schopnost snižovat záněty v mozku. Tyto sloučeniny působí jako silné antioxidanty, které neutralizují volné radikály a snižují oxidační stres

 

Výsledkem je zlepšení kognitivních funkcí, včetně myšlení a paměti. Pravidelná konzumace vlašských ořechů tak může přispět k lepší mentální výkonnosti a ochraně mozku před zánětlivými procesy.

 

Kromě snížení zánětů a ochrany před oxidačním stresem vlašské ořechy obsahují také esenciální mastné kyseliny, jako je omega-3, které jsou klíčové pro zdraví mozku. Tyto kyseliny podporují správnou funkci neuronů a komunikaci mezi mozkovými buňkami, což může vést k lepším kognitivním schopnostem a prevenci kognitivního úpadku s přibývajícím věkem.

 

starsi lide

 

Lepší pleť

Studie ukazují, že vaše tělo přeměňuje mastné kyseliny z oleje z vlašských ořechů na sloučeniny, které tvoří vaši pokožku. Vědci se domnívají, že dostatek omega-3 a omega-6 kyselin ve stravě - podobně jako v oleji z vlašských ořechů - může zlepšit zdraví pokožky, rychleji hojit rány a léčit ekzémy, akné a dokonce i některé druhy rakoviny kůže.

 

Olej z vlašských ořechů můžete také nanášet na pokožku. Protizánětlivé a antioxidační účinky oleje mohou pomoci zpomalit známky stárnutí a léčit onemocnění, jako je lupénka.

 

Prevence rakoviny

I když potřebujeme další výzkum, studie ukazují, že živiny obsažené ve vlašských ořeších mohou zpomalovat růst rakovinných buněk. Antioxidanty obsažené v oleji z vlašských ořechů mohou pomoci v boji proti poškození buněk, které podle vědců vede ke vzniku rakoviny.

 

Věděli jste? 

V různých kulturách jsou vlašské ořechy považovány za symbol plodnosti a dlouhověkosti.

 

Může pomoci v boji proti depresi

Omega-3 obsažené ve vlašských ořeších podporují optimální funkci mozku na několika úrovních. Existují důkazy o tom, že nízká hladina omega-3 tuků přispívá k depresi i k řadě dalších poruch chování a kognitivních funkcí. 

 

Proč? Dává smysl, že vlašské ořechy mohou fungovat jako přírodní lék proti depresi, vzhledem k tomu, že esenciální tuky se přímo používají k tvorbě vnějších membrán buněk a pomáhají s funkcí neurotransmiterů.

 

Omega-3 tuky pomáhají vytvářet měkkou, tekutou vnější výstelku buněk, která jim dává schopnost vzájemné komunikace. To je klíčové pro umožnění pohybu „dobrých“ neurotransmiterů, jako je dopamin a serotonin, do buněk a z buněk. Bez dostatečného množství správných druhů tuků ve stravě funkce neurotransmiterů trpí a mnoho lidí pociťuje následky v podobě rostoucích pocitů úzkosti, chronického stresu, chutí k jídlu, únavy a výkyvů nálad.

 

deprese

 

Nežádoucí účinky vlašských ořechů

Vlašské ořechy mohou znít jako superpotravina s mnoha cennými vitamíny a živinami, ale v určitých situacích byste se jim měli vyhnout:

 

Pokud jste na ořechy alergičtí

Pokud máte alergii na stromové ořechy, nejsou pro vás vlašské ořechy vhodné. Příznaky alergické reakce se mohou pohybovat od svědění v ústech (orální alergický syndrom) až po závažné, život ohrožující stavy, jako je anafylaktický šok.

 

Pokud držíte nízkokalorickou dietu

Vlašské ořechy mohou obsahovat až 65 % tuku (přestože jde převážně o ten dobrý druh tuku) a jsou vysoce kalorické. Jedna hrstka může mít asi 10 % kalorií, které potřebujete na den.

 

Interakce s léky

Vlašské ořechy mohou interagovat s některými léky na štítnou žlázu. Poraďte se se svým lékařem, abyste se ujistili, že vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů můžete přidat do svého jídelníčku.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová

 

Na kvalitě a správnosti informací, které s vámi sdílíme v našich článcích, nám záleží stejně jako na našich produktech samotných. Pokud jste našli v našem článku nějakou chybu, překlep či nesrovnalost, dejte nám vědět na info@herbalus.cz nebo nám zavolejte na číslo +420 735 158 122.

 

Zdroje:

https://www.webmd.com/food-recipes/walnuts-health-benefits 

https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-walnuts 

https://www.healthline.com/nutrition/foods/walnuts#nutrition 

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts#benefits 

https://draxe.com/nutrition/walnuts-nutrition/