Vejce – výživový profil, zdravotní benefity, rizika
Lidé jedí vejce už tisíce let. Existuje mnoho druhů vajec, ale nejčastější volbou jsou vejce slepičí. Vejce obsahují několik vitaminů a minerálních látek, které jsou nezbytnou součástí zdravé stravy.
Tereza Hoffmannová
Sdílejte článek:
Nejdůležitějších 5 bodů článku
- Co jsou to vejce
- Výživový profil vajec
- Zdravotní benefity vajec
- Rizika a vedlejší účinky vajec
- Jsou vejce prospěšná?
V minulosti se vedly spory o tom, zda jsou vejce zdravá či nikoli, zejména pokud jde o cholesterol. V současné době se však soudí, že v umírněné míře jsou vejce zdravá, protože mohou být dobrým zdrojem bílkovin a dalších základních živin.
Co jsou vejce?
Vejce je jedna buňka uvnitř tvrdé skořápky, kterou snáší ptáci. V obchodech s potravinami se nejčastěji setkáte s neoplozenými vejci nebo s vejci, která nejsou určena k líhnutí.
Po celém světě jsou oblíbená vejce různých ptáků, včetně kachen, krůt, hus a křepelek. Většina vajec produkovaných v Evropě pochází od slepic.
Nutriční profil vajec
Jedno velké vařené vejce o hmotnosti 50 g poskytnout následující živiny:
- Energetická hodnota: 77,5 kalorií,
- Bílkoviny: 6,3 gramů (g),
- Celkový tuk: 5,3 g,
- Sodík: 62 miligramů (mg),
- Vápník: 25 mg,
- Železo: 0,6 mg,
- Hořčík: 5 mg,
- Fosfor: 86 mg,
- Draslík: 63 mg,
- Zinek: 0,53 mg,
- Cholesterol: 186 mg,
- Selen: 15,4 mikrogramů (mcg),
- Lutein a zeaxantin: 176 mcg,
- Foláty: 22 mcg.
Vitamíny
Důkazy uvádějí, že vejce obsahují také řadu vitaminů. Patří mezi ně:
- vitamin A,
- vitamin D,
- vitamin E,
- vitamin K,
- vitamin B1,
- vitamin B2,
- vitamin B3,
- vitamin B5,
- vitamin B6,
- vitamin B8,
- vitamin B9,
- vitamin B12.
Bílkoviny
Vejce jsou také cenově dostupným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Bílkoviny ve vejcích obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, což znamená, že se jedná o kompletní bílkoviny.
Tuky a cholesterol
Dříve panovaly obavy, že vejce nemusí být tak zdravá a mohou přispívat ke zdravotním problémům kvůli obsahu tuku a vlivu na cholesterol.
Většina tuků ve vejci je však nenasycená, což odborníci na zdraví považují za zdravé tuky. Stejně tak je nepravděpodobné, že by vejce měla významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
Důkazy proto uvádějí, že konzumace vajec pravděpodobně nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo stavů, které mohou lidé spojovat s tuky a cholesterolem, pokud jsou konzumována jako součást vyváženého stravovacího plánu.
Omega-3 mastné kyseliny
Vejce obsahují také malé množství omega-3 mastných kyselin, především ve formě kyseliny dokosahexaenové (DHA). Některá vejce, která pocházejí od slepic na stravě bohaté na omega-3, obsahují vyšší množství omega-3.
DHA pomáhá udržovat mozkové funkce a zrak. Tyto mastné kyseliny jsou nejčastěji obsaženy v tučných rybách. Vejce mohou být alternativním zdrojem pro lidi, kteří ryby nejedí.
Zdravotní přínosy vajec
Jsou vysoce výživná
Celá vejce jsou plná živin a poskytují téměř všechny nezbytné vitamíny a minerály. Mají nízký poměr energie k nutriční hustotě a jsou bohatým zdrojem vitamínů D a B12, stejně jako jódu. Značky obohacené o omega-3 mastné kyseliny nabízejí další výhody, včetně vyššího obsahu vitamínů A a E.
Věděli jste?
Vejce patří k nejvýživnějším potravinám na světě.
Kompletní zdroj bílkovin
Vejce obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje pro růst, vývoj a obnovu. Vaječné bílkoviny jsou vysoce stravitelné a kvalitní, předčí dokonce hovězí steaky a jsou srovnatelné s mléčnými výrobky.
Zdroj cholinu
Vejce jsou jedním z nejlepších zdrojů cholinu, klíčové živiny pro tvorbu buněčných membrán a mozkových funkcí, včetně paměti. Cholin je zvláště důležitý během těhotenství a kojení pro vývoj mozku dítěte.
TIP: Alpha-GPC je cholinový derivát, přirozeně přítomen v lidském těle a je klíčovou složkou buněčných membrán. Alpha GPC podporuje tvorbu acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro funkci mozku a nervového systému. Kromě kognitivních benefitů se také používá ve sportovní výživě pro zlepšení fyzického výkonu a regenerace svalů.
Podpora zdraví srdce
Vejce obsahují betain a cholin, které podporují zdraví srdce. Studie na téměř půl milionu lidí v Číně naznačila, že konzumace jednoho vejce denně může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice, pokud jsou vejce součástí zdravého životního stylu.
Podpora zdraví očí
S přibývajícím věkem je normální, že se náš zrak začíná zhoršovat, ale existují některé užitečné živiny, které získáváme z vyvážené stravy a které mohou pomoci chránit a podporovat zdraví očí.
Jedním z příkladů jsou vejce: žloutek obsahuje velké množství karotenů - za zmínku stojí zejména lutein a zeaxantin - které jsou důležité pro prevenci makulární degenerace a šedého zákalu. Vejce jsou také zdrojem vitaminu A, který je důležitý pro dobrý zrak.
Podpora mozkových funkcí
Vysoký obsah cholinu a dalších živin ve vejcích podporuje mozkové funkce a může přispět k lepší paměti a kognitivním schopnostem.
Pomoc při hubnutí
Vejce dosahují vysokých hodnot na stupnici zvané index sytosti, což znamená, že se po nich cítíte obzvláště dobře a celkově sníte méně kalorií. Navíc obsahují pouze stopové množství sacharidů, což znamená, že nezvyšují hladinu glukózy v krvi.
Zlepšení zdraví kostí
Obsah vitamínu D ve vejcích podporuje zdraví kostí tím, že pomáhá tělu absorbovat vápník, což je klíčové pro udržení silných a zdravých kostí.
Regulace hladiny cukru v krvi
Vejce mají nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi, což je důležité pro lidi s diabetem nebo rizikem vzniku diabetu.
Podpora imunitního systému
Vejce obsahují mnoho základních živin, bioaktivních látek a vysoce kvalitních bílkovin. Studie naznačují, že v kombinaci s mléčnými výrobky mohou modulovat imunitní systém a přispívat protizánětlivými vlastnostmi.
Může zlepšit zdraví v těhotenství
Vejce jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a kyseliny listové, které mohou přispět k lepšímu vývoji plodu.
Foláty neboli kyselina listová souvisí s vývojem neurální trubice. Konzumace potravin, které obsahují dostatek folátů, může před těhotenstvím a během něj pomoci předcházet závažným porodním stavům, včetně anencefalie a rozštěpu páteře.
Bylo také prokázáno, že omega-3 kyseliny mají pozitivní vliv na těhotenství. Mohou pomáhat předcházet předčasnému porodu, snižovat riziko preeklampsie a deprese a vést k vyšší porodní hmotnosti dítěte.
Velikost porce vajec
Vejce jsou sice skvělým zdrojem bílkovin s nízkým obsahem sacharidů, ale mají poměrně vysoký obsah cholesterolu i sodíku.
Výzkumy ukazují, že konzumace vajec s mírou nemá negativní vliv na vaše zdraví. Je však důležité dávat pozor na velikost porcí, protože konzumace příliš velkého množství vajec může být škodlivá.
Vyvážení jídelníčku s potravinami s nízkým obsahem cholesterolu a sodíku a sledování celkového příjmu kalorií bez přílišného zaměření na jednu potravinu vám může pomoci vychutnat si vejce jako součást zdravého životního stylu.
Rizika konzumace vajec
Konzumace vajec může být spojena s určitými zdravotními riziky. Například nedostatečně tepelně upravená vejce mohou obsahovat bakterie, jako je salmonela. Konzumace potravin kontaminovaných salmonelou může způsobit otravu jídlem, která se projevuje příznaky jako průjem, horečka, křeče v břiše a zvracení, a to až po dobu 7 dnů.
Vejce jsou také běžným potravinovým alergenem. Bílkoviny obsažené ve vejcích mohou u osob s alergií vyvolat imunitní reakci, která může být mírná až závažná.
U citlivých jedinců může i stopové množství vajec způsobit závažné alergické reakce, proto je důležité sledovat, zda výrobky neobsahují vejce nebo nejsou vyrobeny v zařízeních, která vejce používají.
Předcházení rizikům
Pro snížení rizika onemocnění spojených s konzumací vajec doporučujeme:
- Nákup vajec od dodavatelů, kteří je uchovávají v chladu.
- Uchovávání vajec v chladu doma.
- Vaření vajec, dokud nejsou žloutek a bílek pevné.
- Vyřazování prasklých vajec.
- Používání pasterizovaných vajec a vaječných výrobků, protože pasterizace ničí bakterie.
- Mytí rukou a předmětů, které přišly do styku se syrovými vejci.
- Neochutnávat ani nejíst syrové těsto nebo těsto obsahující syrová vejce.
Dodržováním těchto tipů můžete snížit riziko spojené s konzumací vajec a užívat si jejich výživových přínosů bezpečně.
Jsou hnědá vejce zdravější než bílá?
Lidé, kteří dávají přednost hnědým vejcím, tak často činí proto, že věří, že hnědá vejce jsou zdravější a přirozenější než bílá. Pravdou však je, že všechna vejce jsou si z výživového hlediska velmi podobná, bez ohledu na jejich velikost, jakost nebo barvu.
Jak hnědá, tak bílá vejce jsou zdravé potraviny. Typické vejce obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin, a to vše zabalené do méně než 80 kalorií.
Vědci však porovnávali vejce s hnědou skořápkou s vejci s bílou skořápkou, aby zjistili, zda je mezi nimi nějaký rozdíl. Několik studií zjistilo, že barva skořápky nemá významný vliv na kvalitu nebo složení vajec.
To znamená, že barva skořápky nemá příliš společného s tím, jak je vejce zdravé. Jediným skutečným rozdílem je pigment ve skořápce.
Vliv na výživovou hodnotu vajec
Výživovou hodnotu vejce však mohou ovlivnit jiné faktory. Zásadní vliv může mít například prostředí, ve kterém se slepice pohybuje. Vejce od slepic, které se mohou pohybovat na slunci, obsahují 3-4krát více vitaminu D než vejce od konvenčně chovaných slepic.
Obsah živin ve vejcích může ovlivnit také typ krmiva, které slepice konzumují.
Slepice krmené stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny produkují vejce, která obsahují mnohem více omega-3 mastných kyselin než obvykle. Stejný efekt byl zjištěn u vitaminu D, když slepice konzumují krmivo obohacené o vitamin D.
Jsou tedy vejce celkově prospěšná?
Vejce jsou velmi výživná a jsou cenově dostupným zdrojem kompletních a dobře stravitelných bílkovin. Obsahují důležité živiny včetně cholinu, který přispívá ke zdraví srdce a rozvoji mozku.
Díky svému nutričnímu přínosu jsou užitečná jak pro udržení zdravé hmotnosti, tak pro optimalizaci tělesné stavby. Pokud na ně nemáte alergii, jsou vejce cenným příspěvkem ke zdravé a vyvážené stravě bez ohledu na věk.
Autor: Tereza Hoffmannová
Na kvalitě a správnosti informací, které s vámi sdílíme v našich článcích, nám záleží stejně jako na našich produktech samotných. Pokud jste našli v našem článku nějakou chybu, překlep či nesrovnalost, dejte nám vědět na info@herbalus.cz nebo nám zavolejte na číslo +420 735 158 122.
Zdroje:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-eggs
https://www.medicalnewstoday.com/articles/283659#benefits
https://www.healthline.com/nutrition/white-vs-brown-eggs#nutrition
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-eggs
Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
Tipy a články o zdraví do vašeho e-mailu
1x za 14 dní vám pošleme výběr článků a tipů pro lepší zdraví
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Tereza Hoffmannová
Biologický specialista
Marketingový specialista ve firmě Herbalus. Vystudovala biologii a geografii. Patří mezi milovníky cestování, přírody, hor a také se zajímá o účinky přírodních látek, jejich využitím a přínosem pro naše zdraví. Ve společnosti Herbalus tvoří články na web, podílí se také na emailingu a správě sociálních sítí. Vášnivý turista, cestovatel, velký fanoušek Pána prstenů, koček a přírody.